22.12.07

Ο νικήσαντας το σταρ σύστεμ

Δεν θα ασχοληθώ, φυσικά, με τη διαμάχη ανάμεσα στον Μ.Μ. (Μεγάλο Μουσικοσυνθέτη) και τον Μ.Κ. (Μεγάλο Κωμικό), καθώς το θέμα αυτό ουδόλως με ενδιαφέρει.

Θέλω, όμως, να σταθώ σε κάτι που είπε ο Μ.Μ. (Μεγάλος Μουσικοσυνθέτης) σε μια συνέντευξή του: ότι με τα «τραγούδια» που έφτιαξε για τα «ταλέντα» της Μ.Τ. (Μεγάλης Τηλεπαρουσιάστριας) κατέλυσε (κατάργησε, νίκησε, δεν θυμάμαι πώς το είπε) το σταρ σύστεμ.

Τι είναι, όμως, αυτό το «σταρ σύστεμ», και πώς το κατέλυσε ο Μ.Μ. (Μεγάλος Μουσικοσυνθέτης);

Η έννοια «σταρ σύστεμ» ξεκίνησε από την κινηματογραφική βιομηχανία του Χόλιγουντ, και σιγά-σιγά επεκτάθηκε σε όλο το διεθνές φάσμα της βιομηχανίας του θεάματος-ακροάματος. Πρόκειται για μια μέθοδο παραγωγής «αστεριών» (καμιά σχέση με την αστρονομία…), κατά την οποία ένα τμήμα της βιομηχανίας παίρνει έναν (συνήθως) νέο, (συνήθως) ανερχόμενο και (συνήθως) ελπιδοφόρο ηθοποιό, τραγουδιστή κ.τ.λ. και τον προωθεί ασύστολα ώσπου αυτός να κάνει «επιτυχία», βγάζοντας έτσι κάμποσα χρήματα για τη βιομηχανία — και για τον εαυτό του, αν δεν κάνει τη (συνήθη) βλακεία να τα ξοδέψει όλα σε βίλες, ακριβά αυτοκίνητα και κόκα (όχι κόλα — την άλλη). Προκειμένου να το πετύχει αυτό, η βιομηχανία συχνά του αλλάζει την εμφάνιση ή το όνομα, και δημιουργεί μια «περσόνα» την οποία ο ανερχόμενος κ.τ.λ. πλασάρει σε όλα τα μέσα και, κυρίως, στις μέρες μας, στην τηλεόραση — χωρίς την οποία δεν γίνεσαι σταρ, που να χτυπιέσαι χάμω (το πολύ να φτάσεις μέχρι κριθάρ).

Τι το διαφορετικό, λοιπόν, έκανε ο Μ.Μ. (Μεγάλος Μουσικοσυνθέτης), που του δίνει το δικαίωμα να κομπάζει ότι κατέλυσε το σταρ σύστεμ; Πήρε κι αυτός (μαζί με την παμπόνηρη Μ.Τ., προφανώς) κάποιους άγνωστους στο ευρύ κοινό ανθρώπους, με την εμπειρία του (ως σαρξ εκ της σαρκός του σταρ σύστεμ) τούς έφτιαξε τραγουδάκια με στιχάκια της πλάκας και μουσικούλα που όλο και κάτι θυμίζει εκ της αλλοδαπής (παλιά μου τέχνη κόσκινο), τους έφτιαξε περσόνες (Γυναίκα-Μαραντόνα, Σχιζοφρενής Δολοφόνος με το Πριόνι, Βας-Βας κ.τ.λ.), και τους ξαμόλησε με όχημα την τηλεόραση, όπου παίζονταν ασταμάτητα κάθε βράδυ, και όχι μόνο στην εκπομπή της Μ.Τ. (Μεγάλης Τηλεπαρουσιάστριας), και με πρόθυμο συνεργάτη τη δισκογραφική εταιρία που ανήκει στο ίδιο κανάλι που τα προωθούσε. Το αποτέλεσμα, φυσικά, ήταν η «επιτυχία».

Με άλλα λόγια, ο Μ.Μ. (Μεγάλος Μουσικοσυνθέτης) ακολούθησε την ίδια ακριβώς συνταγή που υποτίθεται πως κατέλυσε. Η μόνη διαφορά είναι ότι τα «ταλέντα» του δεν είναι τα συνήθη στερεότυπα, δηλ. νέοι, ωραίοι, σέξι κ.τ.λ. — και γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο τα πλαισίωνε στις εκπομπές με καλλίπυγες, πληθωρικές και χαριτόβρυτες ημίγυμνες υπάρξεις που λικνίζονταν λάγνα (καίτοι μονότονα) στους οργιώδεις ρυθμούς, προκαλώντας τα ιλιγγιώδη ζουμαρίσματα των καμεραμανάδων και τις έντονες (καίτοι ακούσιες) σωματικές αντιδράσεις των τηλεθεατών.

(Προσοχή! Ακολουθεί εικασία:)

Εικάζω πως ο Μ.Μ., επειδή θεωρεί εαυτόν Μεγάλο Μουσικοσυνθέτη, νομίζει πως αυτά τα τραγουδάκια της πλάκας είναι πολύ κατώτερα του μεγάλου ταλέντου του, και γι’ αυτό δηλώνει πως τα έκανε για πλάκα, προκειμένου να καταλύσει το σταρ σύστεμ (το ξανάπαμε…). Η πραγματικότητα, όμως, έχει την τάση να εκδικείται (κι αυτό το ξανάπαμε, αλλά παλιότερα): η αλήθεια είναι πως αυτά τα τραγουδάκια δεν διαφέρουν σε τίποτε, σχεδόν, από τα πάμπολλα «χιτάκια» (και μη) αναλόγου πχιότητος με τα οποία μας έχει φλομώσει κατά καιρούς ο Μ.Μ....

Αν σας τα πάρει κανείς δώρο για τις γιορτές. εκδικηθείτε τον: κάντε του δώρο τα χριστουγεννιάτικα της Έφης Θώδη...

14 comments:

Zaphod said...

Πέστα τρισυπόστατε!

Σωστός! Θα μας βγει και εχθρός του σ(ι)ταρ σίστεμ ο ..... Μ.Μ.!!

Νομίζω said...

Η επανάληψη δεν είναι μόνο η μήτηρ της μαθήσεως, τα είπε και ο Παυλώφ άλλωστε.

Γι'αυτό φρόντισα να πάρω όλα τα άλμπουμ του Ρανταπλάν.

αθεόφοβος said...

Δεν φτάνει μόνο να του τα κάνεις δώρο είναι να τον βάλεις και να τα ακούει!

Klearchos said...

Με βρίσκεις απόλυτα σύμφωνο!

pølsemannen said...

Ααααα...

Θα σας μαλώσω...

Πάνω από όλους, ακόμα και τον Μ.Μ. είναι η Τζίνα Βαρώνη!

Χρόνια πολλά και καλές γιορτές σε όλους!

Anonymous said...

Συμφωνώ απολύτως, υπάρχει ένα πρόβλημα όμως με το ποστ. Πρέπει να γράψετε οπωσδήποτε κάτι ακόμη πριν το τέλος του έτους, χρονιάρες μέρες που 'ναι. Μην τελειώσετε το 2007 με τον Μ.Μ., θα γρουσουζέψετε και το 2008.

Χρόνια πολλά και καλά, cyrusgeo και μεγαλογράμματε ημισυνονόματε.

Anonymous said...

Ο Μ.Μ έχει γράψει όμως και όπερες...
Τις άκουσε ο Μπετόβεν και κουφάθηκε...

Δαί-μο-νες....
Με κατατρέχουν, μ' εξουσιάζουν
φρικιά και δαίμονες
πίσω μου τρέχουν και με προστάζουν
τα μυαλά μου έχουν γεμίσει ιδέες έμμονες
Δαί-μονες, δαί-μονες, δαί-αί-αί-αί-αί-μο-νες

christina said...

Αφού γεμίζει μαγαζιά και πουλαει δισκους, καλά κάνει και θεωρεί εαυτόν Μ.Μ.

Αυτο που θεωρει οτι εχει δαμασει ο Μ.Μ. επειδη μας ξαφνιασε με την αλλαγη κάποιων στερεοτυπων, ειναι η εσωτερικη "μοδα" ενός συστήματος που επιβιωνει πουλωντας εικόνα και ξαφνιασματα.
Ειναι δηλαδη ενας ακομη.

Rodia said...

..και.. γιατί δεν έχουν σχέση με την αστρονομία; Τόόόόσες σούπερ νόβες τζάμπα εξερράγησαν;
-->> Καλές Γιορτές!:-))

Rodia said...

..και.. γιατί δεν έχουν σχέση με την αστρονομία; Τόόόόσες σούπερ νόβες τζάμπα εξερράγησαν;
-->> Καλές Γιορτές!:-))

cyrus said...

Zaphod, αφού είναι επαναστάτης ο άνθρωπος -- διατί να το κρύψωμεν, άλλωστε...

Νομίζω, ξέρεις τι δράμα είναι, να είσαι κάθε βράδυ ξενύχτης, να κάνεις ζάπινγκ και να πέφτεις συνέχεια στα εν λόγω άσματα;

Αθεόφοβε, αυτό οι Αμερικάνοι το αποκαλούν "εναλλακτική μέθοδο ανάκρισης"...

Κλέαρχε, καλημέρα.

Πεταλωτά Κενταύρων, κάποτε η Τζίνα Βαρώνη ήταν μοναδική περίπτωση -- τώρα, όπου και να κοιτάξεις...

π2, μην ανησυχείς -- δεν πρόκειται να αφήσω τον Μ.Μ. (βάλε ό,τι λέξεις θέλεις στα αρχικά) να μαγαρίσει τις γιορτές... Αντεύχομαι.

Αλλουφανμάρξιε, ο Μ.Μ. είναι μαθητής του Μπετόβεν και, ως εκ τούτου, όφειλε να ξεπεράσει το δάσκαλό του. Δεν το έκανε, όμως -- κανείς απ' τους δυο δεν κατάφερε να γράψει μια όπερα της προκοπής. Η διαφορά είναι ότι ο Μπετόβεν προσπάθησε -- ενώ ο Μ.Μ. απλά έκανε μια συρραφή κακών τραγουδιών και την ονόμασε "ροκ όπερα"...

passer by, ένας ακόμα, όπως το 'πες...

Καλές γιορτές, διπλή Ροδιά!

Π said...

Beethoven to minor composer: "I liked your opera; I think I'll set it to music".

Ευχές κι από μένα σε όλους.

(π2, εγώ έχω σε εκκρεμότητα το τρίτο μέρος του 'Αμαρτίες του Χριστιανισμού', αλλά λέω να δείξω αυτοσυγκράτηση...)

Anonymous said...

με τα τρακτέρ ξανά στην Εθνική Οδό ΘΑ ΚΩΛΟΤΡΙΒΕΣΤΕ για κάνα ψίχουλο. Αυτά είναι τραγούδια!

δεν σου λεω μωρη κοφα said...
This comment has been removed by the author.