16.5.06

Μουσική και καραγκιοζιλίκι

Στην ορολογία της κλασικής μουσικής, σύγχρονη μουσική (contemporary music) ονομάζουμε γενικά τη μουσική του 20ού αιώνα. Αυτή περιλαμβάνει πολλά (και πολύ διαφορετικά μεταξύ τους) μουσικά ρεύματα, όπως τον μοντερνισμό, τον νεοκλασικισμό, την ατονική μουσική, τον δωδεκαφθογγισμό, τον μινιμαλισμό, τον σειραϊσμό, την συγκεκριμένη μουσική, τη μουσική του τυχαίου, τον νεορομαντισμό, την φασματική μουσική, κ.δ.σ. (και δε συμμαζεύεται). Όλα αυτά τα ρεύματα εντάσσονται σε μια λογική πειραματισμού και προσπάθειας εξεύρεσης νέων τεχνικών έκφρασης. (Τέλος πάντων, αναγκαστικά απλουστεύω κάπως τα πράγματα, και ο Π θα με πάρει στο κυνήγι – συνεχίζω, λοιπόν.) Το αποτέλεσμα είναι ένα άκουσμα που για πάρα πολλούς ακροατές της κλασικής μουσικής φαντάζει αλλόκοτο, και πολλές φορές κακόηχο.

Το πρόβλημα, βέβαια, δεν εστιάζεται μόνο στους συνθέτες, οι οποίοι πολλές φορές πασχίζουν να ακουστούν «σύγχρονοι» και καταφεύγουν σε ακρότητες που είναι, εν πολλοίς, αχρείαστες (για να μην πω κακόγουστες), αλλά και στους ίδιους τους ακροατές: Η πλειονότητα του ακροατηρίου απολαμβάνει τον Μπαχ, τον Μότσαρτ, τον Μπετόβεν, δυο-τρεις ρομαντικούς, και αυτό είναι όλο, και δεν κάνει αυτή την παραπάνω προσπάθεια που χρειάζεται για να έρθει σε επαφή με τις νεότερες τάσεις.

Είναι κακό αυτό;

Όχι. Αλλά, όταν δεν γνωρίζεις κάτι, δεν έχεις δικαίωμα να το γελοιοποιείς.



Στη φωτογραφία βλέπετε τον μίστερ Lordi, τραγουδιστή και επικεφαλής των Φινλανδών εκπροσώπων του monster rock Lordi, που θα λάβουν μέρος στο φετινό πανηγυράκι της Γιουροβίζιον. Αυτός ο τύπος, λοιπόν, σε συνέντευξή του, είπε ότι η μοναδική μουσική που δεν του αρέσει είναι η σύγχρονη, και μετά έκανε κάτι περίεργους κοροϊδευτικούς λαρυγγισμούς που, υποθέτω, προσπαθούσαν να μιμηθούν κάτι που θύμιζε ατονική μουσική.

Εκείνη τη στιγμή μου ανέβηκε το αίμα στο κεφάλι – εξ ου και το αλλοπρόσαλλο τούτο ποστ.

Ρε φίλε, δε σου αρέσει η σύγχρονη μουσική; Μαγκιά σου. Μην την ακούς, και μην αγοράζεις δίσκους. Πώς μπορείς, όμως, να περιγελάς κάτι που δεν γνωρίζεις και δεν κατανοείς ούτε στο ελάχιστο;

Αλλά τι να περιμένει κανείς από μουσικούς που απλώς αναμασάνε πράγματα που έγιναν πριν από 20 χρόνια και προσπαθούν να κρύψουν την ολοφάνερη έλλειψη ταλέντου τους κάτω από κακόγουστα τερατόμορφα κοστούμια...

Καραγκιόζηδες...

32 comments:

cyrus said...

Τι εννοείς; Έγινα τόσο κρυπτικός και δεν το πήρα πρέφα; Πώς μπορώ να βοηθήσω;

yorgos said...

αχαχαχαχαχα.

έχεις παρεξηγήσεις το τεράστιο ταλέντο του κ. lordi. είσαι ένας αδαής! ένας ποταπός! ντροπή σου!

(πάντως αν συγχύζεσαι κάθε φορά που ακούς τέτοιους μάλλον σε λίγο θα τρελαθείς!)

και τώρα που το σκέφτομαι αυτός πατάει στους τόνους καθόλου; χαχα

Π said...

Aπό την άλλη αυτοί τουλάχιστον είναι καραγκιόζηδες και το φωνάζουν. H δική μας είναι καραγκιόζης με περιτύλιγμα περιωπής («η απόλυτη ελληνίδα σταρ»), πολυτελείας (170.000 ευρώ το φορεματάκι της...) και τέχνης («φοβερή ερμηνεία» λένε μερικοί στα κανάλια για αυτή τη φουσκωμένη μύξα που ακούμε).

yorgos said...

"φουσκωμένη μύξα" - αχαχαχαχαχα δεν πρέπει να έχω ακούσει καλύτερο χαρακτηρισμό από αυτόν!

πάντως και εσύ π χαρακτηρίζεσαι από άγνοια: δεν καταλαβαίνεις ότι η βύζιον μας κάνει εθνικά υπερήφανους και προβάλει την χώρα μας στο εξωτερικό.

οκ. και πέρα από την πλάκα θέλω να πω παιδιά ότι συμμερίζομαι απόλυτα την αγανάκτηση σας αλλά σας προτείνω να ασχολείστε όσο λιγότερο μπορείτε με το θέμα. γιατί αλλιώς θα μας πέσουν τα μαλλιά (τουλάχιστον πιο γρήγορα, ε cyrus?). το "ευρω-όραμα" αυτό δεν αξίζει να το κρίνουμε με όρους τέχνης και πολιτισμού. είναι μια καθαρή επιχείρηση με πολλά φράγκα για πολλούς και με πολύ σκουπίδι για όλους τους υπόλοιπους που τους αρέσει να το τρώνε. ώρες ώρες νιώθω ότι είμαστε απελπιστικά μόνοι....

cyrus said...

@Π: Καλά, μη με κουρδίζεις τώρα με τη Βίσση -- γι' αυτήν τα είπα όταν γινόταν η επιλογή του τραγουδιού της (που ο Ζαρατούστρα να το κάνει τραγούδι). Αλλά δεν ανέχομαι να κοροϊδεύει έτσι συλλήβδην τη μουσική ενός ολόκληρου αιώνα ένας άσχετος καραγκιόζης (και κυριολεκτικά και μεταφορικά) που δεν είναι ικανός να γράψει ούτε ένα καλούτσικο ροκ τραγούδι -- που δεν είναι δα και κανένα κατόρθωμα (το σπουδαίο ροκ τραγούδι, ναι, είναι κατόρθωμα).

cyrus said...

@lykojo: Δεν κρίνω το πανηγυράκι με όρους τέχνης -- αυτό μου έλειπε. Θα προτιμούσα να μην ακούω ανοησίες, όμως. Έλα κάνε το σόου σου, ρε φίλε, και μετά φύγε -- δεν είναι ανάγκη να μας κάνεις να πάθουμε εγκεφαλικό.

Α, και τώρα που ο τύπος είναι στην Αθήνα, ας του πει κανείς να βλέπει το MAD τρεις με τέσσερις το πρωί, μπας και πάρει πρέφα τι σημαίνει σημερινό ροκ. Φτάνει, πια, με τις ογδοντίλες...

Tero said...

Πολύ ωραίο post - μέχρι και την τέταρτη παράγραφο.

Τί θες, παιδί μου κι ασχολείσαι με την Eurovision; Guaranteed σπατάλη χρόνου και φαιάς ουσίας είναι!

Tero

cyrus said...

@tero: Εγώ φταίω; Στις ειδήσεις το άκουσα.

Τώρα που το λες, σαν να ακούω το IQ μου να χαμηλώνει...

yorgos said...

δυστυχώς δεν νομίζω όσο ζούμε να πάψουμε να ακούμε ανοησίες.....

Debby said...

Π said...
H δική μας είναι καραγκιόζης με περιτύλιγμα περιωπής.....για αυτή τη φουσκωμένη μύξα που ακούμε).

ΠΩΠΩΠΩ!! Φτου κακά!!!
Τώρα κάνεις ακριβώς το ίδιο με αυτούς τους μπογιατισμένους που αναφέρετε στο post του ο cyrusgeo ο οποίος και επαυξάνει παρακάτω!! Από την ανάποδη φυσικά.
Περί ορέξεως ουδείς λόγος λένε.
Το τι αρέσει στον καθένα είναι άλλο θέμα. Το να κοροιδευουμε την προτίμηση του άλλου ότι και αν είναι δεν είναι ότι καλυτερο.

cyrus said...

@debby: Δεν μιλάμε για όρεξη, τώρα. Η όρεξη έχει να κάνει με το τι ακούς. Και μπορείς να ακούς ό,τι θες.

Η διαφορά είναι ότι ο κ. Lordi δεν γνωρίζει αυτό που κατακρίνει. Ο Π το γνωρίζει.

Και δεν κατακρίνει καμιά προτίμηση -- το ίδιο το προϊόν κατακρίνει.

Debby said...

cyrusgeo said...
Η διαφορά είναι ότι ο κ. Lordi δεν γνωρίζει αυτό που κατακρίνει. Ο Π το γνωρίζει.

Μου φαίνετε ότι είμαι το πνευμα αντιλογίας στο blog σου.
Δεν ξέρουμε κατά πόσο ο κ. Lordi (να που μάθαμε και το όνομα του) δεν γνωρίζει τι κατακρίνει.
Ξέρεις ότι η απάντηση στο πως να κάνεις κάτι να φανεί καλύτερο είναι να κάνεις κάτι άλλο να φανεί χειρότερο?
Κάπως έτσι.
Αλλά αυτό δεν δικαιολογεί εσένα και τον Π που κάνατε "καινούργια¨" την Βίσση και το "που ο Ζαρατούστρα να το κάνει" τραγούδι της!!!

Stathis said...

Καραγκιοζάκος ο κος Lordi, αλλά έτσι και έρθει πιο πάνω από την «απόλυτη ελληνίδα σταρ» θα μου γίνει συμπαθής. Μόνο και μόνο επειδή θα τη σπάσει στους μεσημεριανούς ειδικούς που λατρεύουν τη βίσση γιατί μέχρις εκεί φτάνουν οι γνώσεις τους

cyrus said...

Debby said: "Μου φαίνεται ότι είμαι το πνευμα αντιλογίας στο blog σου."

Καλά κάνεις...

"Δεν ξέρουμε κατά πόσο ο κ. Lordi (να που μάθαμε και το όνομα του) δεν γνωρίζει τι κατακρίνει."

Και βέβαια ξέρουμε: προσπάθησε να γελοιοποιήσει τη μουσική ενός ολόκληρου αιώνα αναφερόμενος σε ένα απειροελάχιστο τμήμα της -- το οποίο είναι και πολύ εύκολος στόχος, γιατί θεωρείται πια ξεπερασμένο στυλιστικά. Αν γνώριζε έστω και λίγα για το θέμα, δεν θα το έκανε.

cyrus said...

@stathis: οι "μεσημεριανοί" λατρεύουν τη Βίσση γιατί αποτελεί σημαντικό μέρος του ελληνικού "λαϊφστάιλ" (μη χε). Δεκάρα δεν δίνουν για την κατεστραμμένη (πια) φωνή της, ούτε για τα εκτρώματα του "μεγαλοσυνθέτη" Καρβέλα. Αμάν πια! Ακόμη και ο Μουρατίδης (ναι!) τον έκραξε... Φαντάσου...

Dead_Poet said...

Νομιζω πως ο κυριος της φωτογραφιας και το "αξιαγαπητο" συγκροτημα του δεν ειναι Φινλανδοι αλλα Νορβηγοι. Νομιζω επισης οτι το Lordi δεν ειναι το ονομα του αλλα το ονομα του συγκροτηματος. Νομιζω επισης, μπορει και να κανω λαθος, οτι οταν αναφερθηκε στη συγχρονη μουσικη δεν εννοουσε γενικα τη μουσικη του 20ου αιωνα αλλα τη μουσικης της δεκαετιας του 2000.

Αν μου πειτρεπεις ενα σχολιο οχι τοσο για το συγκροτημα αυτο καθεαυτο αλλα κυριως για τη Νορβηγια και τις σκανδιναβικες χωρες γενικοτερα. Ασχετως αν διαφωνουμε ή οχι με την επιλογη της, οφειλουμε να παραδεχτουμε οτι ειναι αξιοι συγχαρητηριων γιατι τολμησαν να κανουν την υπερβαση και δεν εστειλαν ενα απο τα γνωστα "γλυκαναλατα" τραγουδακια τραγουδισμενα απο "χλιαρα" συγκροτηματα, οπως συνηθιζετε στη Ευροβιζιον [που λεει και ο Γιωργος Μαγκας]. Οπως εκανε και η Φινλανδια περυσι. Φανταζεσαι ποτε οτι θα μπορουσε η "ηθικομανης" Ελλαδα να στειλει ενα τετοιο τραγουδι με ενα τετοιο γκρουπ;;; Ουτε με σφαιρες.

Αυτες οι χωρες εχουν μια τετοια κουλτουρα και παιδεια που τους επιτρεπει να "αντιπροσωπευονται" με τετοια τραγουδια ασχετως αν ειναι καλα ή οχι [κι εδω συμφωνω οτι για ροκ τραγουδι δεν ειναι τιποτα το ιδιαιτερο]. Εχουν παραδοση στο μεταλ και εχουν βγαλει συγκροτηματα και καλλιτεχνες οπως οι KING DIAMOND, RASMUS, HIM κ.α.

Προτιμω οπως και να εχει ενα ροκ τραγουδι, οσο κακο κι αν ειναι αυτο απο αυτα τα ξενερωτα που ακουμε συνηθως. Οσο για την εμφανιση θα σου ελεγα οτι δεν ειναι και τοσο πρωτοφανες το φαινομενο [εξαλλου μπροστα στον Manson οι Lordi μοιαζουν αγγελουδια].

Νομιζω οως το καλυτερο που εχουμε να κανουμε ειναι να μην παιρνουμε τοσο στα σοβαρα ολο αυτο το πανηγυρι. Εδω δεν την παιρνουν στα σοβαρα αυτοι που τη διοργανωνουν-συμμετεχουν....

Dead_Poet said...

Καλα βρε, δεν ντρεπεσαι να τα βαζεις με τον Μπαχ της Ελλαδας τον Νικο Καρβελα....τς...τς...τς... Κανενας σεβασμος στους θεσμους πια [για να μην πω στους θεους]!!!!!!

Π said...

Debby: όλοι είμαστε πνεύματα αντιλογίας που και που, αλλιώς δεν έχει γούστο!

«Περί ορέξεως ουδείς λόγος». Mπά; αυτό έχει νόημα μόνον όταν μιλάμε για διαφορετικές προτιμήσεις σε πράγματα που δεν αξιολογούνται ή σε πράγματα κάποιας και ισότιμης αξίας. Aν εσένα σου αρέσουν οι σοκολάτες ενώ εμένα όχι, ουδείς λόγος. Aν εσύ προτιμάς τον Eλύτη ενώ εγώ το Σεφέρη, μπορεί να πούμε ουδείς λόγος (αλλά μπορεί να είναι πιο καλά να το συζητήσουμε, γιατί θα είναι συζήτηση ενδιαφέρουσα). Aν όμως κάποιος προτιμάει να βλέπει Ίψεν ενώ κάποιος προτιμάει να βλέπει Σεφερλή, εκεί θα πω ότι δεν πάει το περί ορέξεως ουδείς λόγος. Kι αν κάποιος προτιμάει τη Bίσση ενώ κάποιος προτιμάει τη Bανδή, θα πω ότι είναι βλαμμένοι και οι δύο.

Tο συγκεκριμένο τραγούδι (τραγουδισμένο με υστερική μεγαλοστομία) είναι ένα σκατό με περικεφαλαία, χωρίς ίχνος εμπνεύσεως, ευτελές και τετριμμένο από την αρχή ως το τέλος - όλο ετοιματζίδικη συνταγή, και συνταγή του κόλου μάλιστα: όποιος ξέρει να γράφει τραγούδια με ημερομηνία λήξεως μπορεί να ξεπετάξει είκοσι τέτοια σε μιά μέρα (και όποιος ξέρει να γράφει κανονικά τραγούδια θα ντρεπόταν να το παρουσιάσει). Yπάρχουν και αξιοπρεπή τραγούδια αυτής της κατηγορίας αλλά αυτό δεν είναι. Στο MAD και ανάλογους σταθμούς μπορείς να ακούσεις πολύ καλύτερα τέτοια - και χιλιάδες τραγουδίστριες καλύτερες από τις τεχνητής κατασκευής και αναδείξεως εγχώριες σταρ του σκυλοπόπ. Δεν ξέρω πόσων θα ήταν προτίμηση η Bίσση και οι όμοιές της και ο Kαρβέλας και οι όμοιοί τους αν δεν υπήρχαν τα βιντεοκλίπ και η ανελέητη προώθηση από τις εταιρείες τους, που έχουν κατακλύσει τον τόπο με σκουπίδια - τα οποία όσο περισσότερο σκουπίδια είναι τόσο καλύτερα, γιατί έτσι τα δεκάχρονα στα οποία απευθύνονται τα βαριούνται γρηγορότερα και αγοράζουν νωρίτερα την επόμενη τσιχλόφουσκα που θα τους πασάρουν. Kαι, ναι, όποιον ενήλικα του αρέσουν αυτά θα τον κοροϊδέψω και αυτόν, όπως θα κοροϊδέψω αλύπητα όποιον διαβάζει Espresso ή βλέπει Στεφανίδου και Mικρούτσικο, γιατί εδώ δεν μιλάμε για θρησκείες και πιστεύω αλλά για ξετσίπωτα υποπροϊόντα που όλος αυτός ο συρφετός τα πουλάει συντελώντας ενορχηστρωμένα στην πολτοποίηση του λίγου μυαλού και της λιγότερης ευαισθησίας που μας έχει απομείνει. Bρες τίποτα σοβαρότερο να υπερασπιστείς.

basik-ly said...

Δεν ζω στην Ελλάδα, αλλά παρακολουθώ με ενδιαφέρον τη στροφή που έχει γίνει φέτος στο θέμα "η συμμετοχή ΜΑΣ στη Eurovision". (Τόσο επαρχιώτικο αυτό το ΜΑΣ, αλλά δεν είναι επί του θέματος). Μέχρι πέρσι - ειδικά τα δύο τελευταία χρόνια - υπήρξε μια υποστήριξη από το σύνολο των Ελλήνων, σαν να έστελναν το παιδί τους στον πόλεμο. Φέτος μου φαίνεται πως αναπτύχθηκε και... "μειοδοτικό" στρατόπεδο. Ξύπνησε κάποιος κόσμος; Βαρέθηκε; Κουράστηκε; Τι έγινε;

Αποφάσισα να αναφέρω αυτά που ακούω κάθε φορά που γράφω ένα σχόλιο. Τώρα παίζει το "Apologies To The Queen Mary" των Wolf Parade.

Debby said...



Περιττό να σου πω ότι προτού καν ολοκληρώσω την ανάγνωση του σχολίου σου ξεράθηκα στο γέλιο!!
Θα μου πεις που το είδες το αστείο?
Ε! Λίγο οι χαρακτηρισμοι σου λίγο η τσαντίλα σου, ε δεν θέλω και πολύ!!

Θα διαφωνήσω μαζί σου στο εξής. Ολα είναι απλωμένα μπροστά μας και δες τις διαλέγουμε οι περισσοτεροι. Δεν νομίζω πως το γούστο και την προτίμηση του καθενός μας την "κατασκευάζουν" οι εταιρείες με αυτούς που προωθούν. Η παιδεία μας φταίει.
Προσωπικά η μουσικές μου προτιμήσεις κλίνουν προς ροκ μεριά αλλά και πάλι ακούω τα πάντα ανάλογα την ώρα και την διάθεση. Αλλά δεν είμαι αυτό που λένε μουσικόφιλη. Δεν την ψάχνω πολύ. Οτι μου "κάτσει" στο αυτί. Πράγμα που σημαίνει ότι δεν έχω πολλές πιθανότητες να μου κάτσει κατι καλό μιας και αυτά που ακούγονται είναι του διαμετρήματος που ανέφερες. Πολύ λιγοτερο δε υπερασπίζομαι την Βίσση.
Αν όμως ήθελα να ακούσω κάτι που θα είναι κάτι παραπάνω από ένα 4λεπτο σλογκαν τι θα με εμπόδιζε να το βρω?
Τίποτα μάλλον.
Το να κοροιδευεις όλους όσους ακούνε "φτηνή" μουσική δεν προσφέρεις τίποτα. Δεν έχουν γνωρίσει τον αντίποδα. Αυτό που θα ήταν πραγματικά πιο επιοικοδομητικό από την κοροιδία θα ήταν η αντιπρόταση σου πιθανότατα.

Dormammu said...

Μια και πάει στην Eurovision αυτός ο κύριος Lordi εξοπλισμένος με όλα τα σύνεργα και τα σπαθιά, θα μπορύσε να πάρει μεερικά κεφάλια άλλων τραγουδιστών που μου' ρχονται στο μυαλό..?

Μήπως είναι- τελικά- ο βάρβαρος Lordi αυτός που περιμένω?

Π said...

Debby, και εγώ ήλπιζα ότι θα γελάσεις αντί να ενοχληθείς!

Φυσικά φταίει η παιδεία μας, αλλά παιδεία δεν είναι μόνο η τυπική εκπαίδευση του σχολείου: επηρεάζεται πολύ από το γενικό περίγυρο, και γιαυτόν το θλιβερό γενικό περίγυρο φωνάζω φυσικά, όχι για τη συγκεκριμένη Bίσση (που την έχω χεσμένη - άντε μην αρχίσω πάλι!). Όσο για το ότι δεν προσφέρω τίποτα με την κοροϊδία, ε, δεν είμαι και υποχρεωμένος να μην κάνω τίποτα άλλο από το να προσφέρω: σε ένα μπλογκάκι συμμετέχω, όχι σε ιεραποστολή (και δες και τον τίτλο του post!). Aλλά στην πραγματικότητα όλη μου τη ζωή αυτό προσπαθώ να κάνω: αν δεις το profile μου, στο occupation λέει education.

Dormammu: Nα τα πάρει, να τα πάρει, και στο τέλος να πάρει και το δικό του!

cyrus said...

@dead poet: Προς στιγμήν με τρόμαξες. Αλλά το ξαναέψαξα. Φινλανδοί είναι, και ο τραγουδιστής λέγεται επίσης Lordi. Τώρα, αν αυτό που είπε αφορούσε όντως τη μουσική της τελευταίας δεκαετίας (δεν πρόλαβα να τον γράψω), τότε η ασχετοσύνη του είναι ακόμη μεγαλύτερη, γιατί αυτή η μουσική που κορόιδεψε δεν γράφεται εδώ και χρόνια -- θεωρείται παρωχημένη.

Το πρόβλημά μου δεν είναι τα κοστούμια (αντίθετα, αρχικά τους είχα συμπαθήσει γι' αυτόν ακριβώς το λόγο, πριν ακούσω τα τραγούδια τους -- πλήξη μέχρι θανάτου). Το πρόβλημά μου είναι η ηλίθια δήλωσή του.

Και δηλώνω ευθαρσώς ότι:

1. Το σκανδιναβικό μέταλ το έχω σε πολύ μεγάλη εκτίμηση. Και
2. Ο Μέριλιν Μάνσον είναι φοβερός ρόκερ.

cyrus said...

@dormammu: Υπάρχουν και οι GWAR, με κοστούμια ακόμη πιο αλλοπρόσαλλα και όπλα ακόμη πιο μεγάλα και μουσική ακόμη πιο βαρετή...

@basik: Δεν έχω ακούσει Wolf Parade. Θα κατεβάσω αύριο, και θα τα πούμε.

christoforos said...

Cyrusgeo thnx for the free "how to upload your avatar" intstructions (από το ποστ του ΝΔ)!

Υ.Γ.: Έχετε ακούσει το τραγούδι των εν λόγω; Και παρεμπιπτόντως ας πει κάποιος στην κυρία Βίσση ότι εμένα δεν με εκπροσωπεί στον περίφημο διαγωνισμό.

cyrus said...

@chris: we aim to please (όπως σου έγραψε και στου ΝΔ). Το συγκεκριμένο τραγούδι προσπαθώ να το κατεβάσω, αλλά δεν μπόρεσα ακόμη. Τα άλλα δικά τους που έχω ακούσει είναι σαν να ακούς Kiss της δεκαετίας του 1980.

Και οι στίχοι δεν είναι καθόλοι σατανικοί, βέβαια, όπως έλεγαν διάφοροι υπερορθόδοξοι θεούσοι.

yorgos said...

dead_poet λες: "Αυτες οι χωρες εχουν μια τετοια κουλτουρα και παιδεια που τους επιτρεπει να "αντιπροσωπευονται" με τετοια τραγουδια ασχετως αν ειναι καλα ή οχι [κι εδω συμφωνω οτι για ροκ τραγουδι δεν ειναι τιποτα το ιδιαιτερο]."

χωρίς να διαφωνώ με το τελικό συμπέρασμα του κειμένου σου απλά να πω ότι δε νομίζω ότι το βλέπουν τόσο σοβαρά όσο εσύ. δλδ δε νομίζω ότι επενδύουν στην γιουροβίζιον ως στοιχείο πολιτισμού. μάλλον την παίρνουν στην πλάκα και γι αυτό στέλνουν τέτοια γκρουπς. και στο κάτω κάτω ποιος ξέρει και εκεί πάνω ποιες εταιρίες διαλέγουν το συγκρότημα για τη γιουροβίζιον.

και δεν καταλαβαίνω γιατί είναι καλύτερα ένα ροκ τραγούδι από τα άλλα ξενέρωτα που ακούμε. εμένα όλα ίδια μου φαίνονται. το ροκ μπορεί και αυτό να είναι απίστευτα γελοίο, ηλίθιο και ξενέρωτο.

όταν το ροκ έχει γίνει εδώ και πολλές δεκαετίες ένα καθαρά εμπορικό είδος και το βλέπουμε πλέον παντού - στην γιουροβίζιον, στα σκυλάδικα, σε διασκευές της μπρίτνει - αυτό σημαίνει ότι αν κάποτε ήταν επανάσταση τώρα πολύ απλά έχει πεθάνει. η αγορά το εναγκαλίστηκε επιτυχώς και αυτό.

όσον αφορά τις σκανδιναβικές χώρες αυτές έχουν μακριά παράδοση στο black και στο death metal. όλα αυτά του μάνσον και τον λόρντι είναι κλεμμένα από αυτό το είδος απλά λίγο πιο "εξανθρωπισμένα". χωρίς να σημαίνει αυτό ότι οι μπλακάδες-δήθεν σατανιστές είναι τπτ επαναστάτες - τη δουλεία τους κάνουν κι αυτοί και προωθούν το προϊόν τους. απλά σε κάποιες φάσεις υπήρξαν και κάτι επεισόδια εκεί πάνω με κάψιμο εκκλησιών, φόνους μεταξύ συγκροτημάτων και τέτοια - ίσως να είναι ή να ήταν γκέτο όπως οι παλιότεροι αμερικάνοι ραπάδες, δεν ξέρω.

και κάτι ακόμα: οι HIM και οι RASMUS δεν είναι μέταλ. ούτε ο manson.

funEL said...

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΙΣ

ΚΥΡΙΟΙ ΚΑΙ ΚΥΡΙΕΣ

ΤΟ ΤΑΓΜΑ ΤΩΝ ΙΠΠΟΤΩΝ funEL EΠΕΙΤΑ ΑΠΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑΚΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΑΠΕΦΑΣΙΣΕ ΝΑ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙ ΟΛΗ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΤΤΑ ΜΑΣ ΣΤΗ ΓΙΟΥΡΟΒΙΖΙΟΝ (οπως προφητεύουν οι γεροντάδες της Ορθοδοξίας +ευλόγησον+ και ο συν αυτώ προφήτης ΕΛ Λιακούρ ή για τους αμύητους κατά κόσμον Λιακόπουλος)

ΣΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ POST

Dead_Poet said...

@cyrusgeo
Εχεις δικιο ειναι οντως Φινλανδοι και οντως ο τραγουδιστης λεγεται Lordi. Ο οποιος παρεπιμπτοντως εχει πολυ πλακα ο τυπος, δηλωσε οτι δοκιμασε γεμιστο μπιφτεκι με τυρι και του αρεσε παρα πολυ. Παλι καλα ο Μανσον θα δηλωνε οτι γουσταρει νυχτεριδες γιαχνι... χαχαχαχα...
Οι τυποι απο οτι εμαθα εχουν υπογραψει συμβολαιο να εμφανιζονται υποχρεωτικα ετσι ντυμενοι και βαμμενοι σε καθε δημοσια εμφανιση τους. και τωρα που τους ακουσα δεν ειναι και τοσο κακοι απλα δεν ειναι και τιποτα το ιδιαιτερο. Παντως αν ψηφιζα κατι για την πρωτη θεση θα ηταν σιγουρα η πρωτη μου επιλογη. Μου θυμιζουν λιγο τα νιατα μου, που τραγουδουσα πανκ με τα παιδια σε κατι μπαρακια στο Περιστερι [ξερεις βαμμενο μαλλι, μαυρο νυχι κτλ].

Dead_Poet said...

Συμφωνω επισης απολυτα οτι ο Μανσον ειναι φοβερος ροκερ...

Dead_Poet said...

@lykojo
Αγαπητε μου, φυσικα και δεν πιστευω οτι βλεπουν σοβαρα τη Γιουροβιζιον οι σκανδιναβοι, απλα πιστευω οτι εχουν την κουλτουρα που χρειαζεται για να μην σοκαρονται με τετοιου ειδους συγκροτηματα, ακριβως γιατι εχουν παραδοση σε αυτο που ονομαζεται μεταλ ή ροκ ή οπως αλλιως θελεις πεστο. Δεν ειναι αν θελεις την αποψη μου μονο θεμα δισκογραφικων εταιρειων αλλα και γενικοτερης παιδειας του λαου. Θυμαμαι οταν καποτε πηγα στη συναυλια των APOCALYPTICA επισης Νορβηγοι κι αυτοι. Θελεις να σου πω την ιστορια τους: Κλασσικες σπουδες σπουδασαν οι ανθρωποι και οταν καποια στιγμη εφτασαν σε ανωτατο επιπεδο επρεπε να κανουν μια εργασια και να την παρουσιασουν στο δασκαλο της μουσικης στο ωδειο για να παρουν το πτυχιο τους. Και επειδη γουσταραν τους Μεταλλικα αποφασιασν να διασκευασουν τραγουδια τους. Οχι πηραν απλα το πτυχιο τους αλλα ο καθηγητης της μουσικης τους κατενθουσιαστηκε. Εντωμεταξυ αν τους δεις μονο για μουσικους με κλασικη παιδεια δεν τους κοβεις [μακρια μαλλια, σκισμενα τζιν, σκουλαρικια και ολα τα συναφη]. Φανταζεσαι οτι θα μπορουσε να συμβει αυτο στην Ελλαδα της ψευτοηθικης και της υποκρισιας;;; Ουτε με σφαιρες...

Οσο για τους Rasmus και τους HIM μπορει να ειναι light αλλα ειναι μεταλ.

Οσο για την κουβεντα περι ροκ και εμπορικοτητας ειναι μεγαλη αλλα χονδρικα σου λεω οτι προτιμω τη ροκ γιατι ειναι πιο κοντα στα ακουσματα μου, γιατι με αυτην μεγαλωσα, γιατι ακομα και σημερα προτιμω να σκασω 100 ευρω για να δω τους Ρολινγκ Στοουνς παρα 15 για τον Πλουταρχο, γιατι ακομα κι αν εχει παψει να ειναι επανασταση μου ειναι πιο αγαπητη απο το οποιοδηποτε ποπ ή σκυλε σαχλοτραγουδο...

Συγνωμη αλλα εμενα δε μου φαινονται ολα το ιδιο. Η ροκ ακομα και σημερα οταν την ακουω μου προκαλει συναισθηματα που δεν μπορει να μου προκαλεσει η Βισση, η Βανδη, ο Σφακιανακης.

Οσο κι αν ειναι "κακοφτιαγμενη" η ροκ σε καμια περιπτωση δεν μπορει να μου φανει γελοια, ξενερωτη ή ηλιθια. Αυτο ειναι προσωπικη αποψη.

Και μια τελευταια διευκρινηση: υπαρχουν ακομα συγκροτηματα/μουσικοι που παρα την εμπορευματοποιηση μπορουν και κανουν την επανασταση τους οπως οι RAGE AGAINST THE MACHINE [αν εχεις παει στη συναυλια τους θα καταλαβεις τι εννοω]. Και δεν ειναι τυχαιο οτι αυτα τα συγκροτηματα/μουσικοι ανηκουν σχεδον αποκλειστικα στη ροκ.

yorgos said...

επιμένω: οι HIM και οι RASMUS δεν είναι μέταλ! μέταλ στοιχεία μπορεί να έχουν (δλδ κάποια ψευτοριφάκια) αλλά μέταλ με καμία παναγία. nu-metal ίσως... αν και η όλη συζήτηση περί ταμπελών είναι αδιέξοδο και άσκοπη πολλές φορές.

όσο για τους apocalyptica ναι έτσι που τα λες είναι τους γνωρίζω και εγώ πολύ καλά... γιατί και οι metallica ήταν κάποτε από τα αγαπημένα μου συγκροτήματα.

σαφώς να δεις του stones! εννοείται! δεν πιστεύω ότι διαφωνούμε επ αυτού. άσε που και στον πλούταρχο 100 θα δώσεις... εγώ βέβαια ούτε αυτούς θα γούσταρα πλέον να δω έτσι που έχουν καταντήσει αλλά αυτό είναι προσωπικό θέμα...

επίσης επιμένω κι εγώ στη δική μου άποψη ότι η ροκ μπορεί *πια* να είναι το ίδιο γελοία με άλλα πράγματα.

όσο για τους RATM είναι από τα αγαπημένα μου συγκροτήματα και λόγω στίχων και συμπεριφοράς και λόγω του φοβερού και μοναδικού τρόπου που παίζει κιθάρα ο morelo. πολλές φορές όμως ξέρεις αναρωτιέμαι αν είναι επανάσταση τον να κάνεις μια συναυλία και να λες κάτω ο καπιταλισμός κλπ και από κάτω να παίζουν ξύλο μεταξύ τους σαν ζώα οι μεθυσμένοι. μη με παρεξηγήσεις... σου λέω ότι είναι από τα αγαπημένα μου σχήματα όπως και οι System of a down που κινούνται στο ίδιο επίπεδο. απλά καμιά φορά αναρωτιέμαι αν όλο αυτό είναι ειλικρινές... γιατί από πίσω υπάρχουν μεγαθήρια δισκογραφικές, merchandising κλπ κλπ κλπ. βέβαια ο τραγουδιστής των RATM άκουσα ότι πήγε στους ζαπατίστας αφότου διαλύθηκαν... οπότε αν έκανε κάτι τέτοιο σίγουρα είναι επαναστάτης!

επαναστάτης για μένα δεν πρέπει να είσαι μόνο στα λόγια. μπορείς να παίζεις βιολί σε ορχήστρα και να είσαι πολύ περισσότερο επαναστάτης από κάποιους που βγαίνουν και γκαρίζουν απλά. το ροκ απλά βοηθάει το επαναστατικό attidute γι αυτό έχουμε και την εντύπωση ότι οι περισσότεροι επαναστάτες είναι ρόκερς.

επαναστάτες είναι π.χ. οι godspeed you! black emperor οι οποίοι έχουν μία άλλη ιδεολογία περί "κυκλοφορίας" της μουσικής...